torsdag 20 november 2014

Handarbetets Vänner 140 År.

Hej!
 
Vet Du något som är väldigt INNE just nu!?
Jo, Handarbetets Vänner.
Japanerna är som tokiga.............ALLA vill ha hantverk.
Hela världen skriker efter vårt kulturarv.
Visst är det spännnade, detta som ibland räknats som slöseri med kvinnokraft.
 
Handarbetets vänner står på flera generationer av starka kvinnor. Organisationen grundades 1874 av Sophie Adlersparre, en av pionjärerna i den svenska kvinnorörelsen som var med i starten av Fredrika Bremer-förbundet. Vid sin sida vid grundandet hade Adlersparre Hanna Winge och Molly Rothlieb. Hanna Winge var i flera år efter grundandet Handarbetets vänners konstnärlige ledare.
Sophie Adlersparre, känd under författarpseudonymen Esselde, startade även kvällsskola för unga kvinnor från arbetarklassen och var redaktör för tidningen Tidskrift för hemmet, som senare bytte namn till Hertha.
 
Handarbetets vänner, eller HV som det oftare kallas, har haft flera olika inriktningar, beroende på ledaren. I år fyller Handarbetets vänner 140 år och det firas med rekryteringen av en riktigt tung vd, tillika tidigare student på HV:s egen skola. Lotta Ahlvar har arbetat i tolv år för Moderådet och har lång och gedigen utbildning inom mode- och textildesign, bland annat från Tillskärarakademin och Lennings textilinstitut. Och så har hon självklart även studerat vid Handarbetets vänners egen skola.
 


 
Observera den matchande dockan! Edna Martin formgav kuddar och dockor att göra själv som fanns till försäljning på Handarbetets Vänner under 50- och 60-talen. Nu undersöker man sätt att få dem i produktion igen. (Foto Kurbits)
 
 Bild från Kurbits.
 


Delsbotröjan.
 

Anna Holmquist (t v) formgivare och doktorand hänger upp textilkonstverket framför altartavlan tillsammans med sömmerskorna.
 
Kolla gärna in HV-skolan.
Mycket spännnande läsning.
Vill Du gå en kurs, räkna med långa köer!!!
 
Vilken tur jag har som tillhör "Stickorna", en litet stickgäng som träffas några timmar varje vecka,
år ut och år in!
Vad vi är INNE!
 
Hälsning Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar