måndag 1 januari 2018

Lingon, rött guld och superbär


Hej!
Länge sedan jag skrev!
 Idag skriver jag om superbäret lingon.
Lingon ingår i familjen liljeväxter tillsammans med bland annat blåbär.
Riset är vintergrönt.
Vid sekelskiftet, 1900-talet exporterad svenskarna 10000 ton lingon till Tyskland!
Tack vare att lingonen innehåller naturligt konserveringsmedel bensoensyra kan de lagras under lång tid. Det är alltså inget ömtåligt bär! När sylten är kokade med socker står den sig i flera år.
Lingon är näringsfattigt men antioxidanterna stärker immunförsvaret, hjälper vid urinvägsinfektion, skyddar mot hjärt-och kärlsjukdom, verkar inflammationshämmande på slemhinnorna, 
Lingon lindrar effekten av fet mat. Ny forskning visar att lingon hjälper vid risk att få typ 2-diabetes.
Bästa sättet är att frysa in lingonen och ta upp när du behöver.
Minska på sockret om du kan! Då blir det ändå nyttigare.



Lingondryck
2 liter lingon
6 dl vatten
1 tsk citronsyra
5 dl socker per avrunnen liter saft

Rensa och skölj lingonen och mosa bären. Blanda bärmassan med vatten och citronsyra i en bunke. Låt stå kallt i 12-24 timmar. Sila saften och tillsätt rätt mängd socker. Skumma och häll på rengjorda flaskor.
Förvaras kallt.


Gör gärna parfait.
Jag vispar 3 dl grädde, tar 3 äggulor vispar med 1 dl florsocker lite vaniljsocker i en annan skål.
Blanda allt med 1 dl rårörda lingon, ta ett par msk hela lingon, blanda allt.
Häll i form eller portionsskålar.

Lycka till önska jag, Christina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar